Bedrijfsgebouwen van leerlooierij

Beschrijving

Bedrijfsgebouwen van voormalige leerlooierij Hector Lebegge; in 1958 ervan afgesplitst en heden ingericht als antiekzaak.

In 1888 kreeg nijveraar Hector Lebegge uit Gent toelating om een nieuwe huidenvetterij op te richten aan het station van Kwatrecht. Later gekend als de "Naamlooze Maatschappij Huidevetterij Lebegge" of "société anonyme Tannerie Lebegge". Bouw van bedrijf en bijhorende woning in opdracht van Hector en Désiré Lebegge, kadastraal genoteerd in 1889.

Voormalig magazijn van rond 1891 (zie kadasterarchief) haaks op de straat, van vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Sobere baksteenbouw, aan erfzijde met baksteenfriesje, ledende lisenen en getoogde vensters. Voorpuntgevel aan de straat met fries voor opschrift en verbouwde pui. Links lagere aanbouw met poort onder lessenaarsdak, opgetrokken circa 1904.

• VAN HEDEN R., Van Quaet-Atrecht tot Kwatrecht, 2000, Kwatrecht, p. 59-62.