Ensemble van arbeiderswoningen

Beschrijving

Ensemble van twee tegenover elkaar gelegen rijen arbeidershuisjes, deel uitmakend van kleine sociale woonwijk tussen de Collegiebaan en Dokter De Bruyckerstraat in oostelijk deel van gemeentecentrum. Gebouwd tussen 1922-1925 naar ontwerp van architect Joseph Michaut (Wetteren) in opdracht van de Samenwerkende Maatschappij voor Goedkope woningen Eigen Dak Wetteren.

Huizen met bakstenen gevels onder pannen zadel- en schilddaken, van het enkelhuistype met twee traveeën en twee bouwlagen afwisselend volgens spiegelbeeldschema met lijstgevel en twee verhoogde puntgevels. Rechthoekige vensters met betonnen lateien en rondboogvormige deuren met bakstenen booglijsten. Hoekwoningen met afgeschuinde hoekpartij onder overkragend bovenvenstertje. Nummer 6 en 8 met gewijzigd parement.

• DAUWE L.- BRAECKMAN M.- SMET R., Eigen Dak 1922-1988, Wetteren, 1989, p. 13-14.
  • VAN DAMME F., De Academie voor Teken- en Bouwkunst van Wetteren. Geschiedenis van het beeldend kunstonderwijs in Wetteren van 1823 tot 1985, Wetteren, 1999, p. 221-223.