• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Burgerhuis in de rij, gebouwd aan de noordzijde van het plein ongeveer gelijktijdig met de woningrij (nummer 50-52) van de jaren 1930 in een vereenvoudigde modernistische stijl. Volgens bewaard bouwplan gedateerd 1 maart 1930, aanvankelijk met bijhorende ijsfabriek ontworpen voor Ch. De Lentdecker - De Wilde. De ijsfabriek, lag rechts achterin in binnenblok op het aanpalende perceel, en is nu vervangen door een ander volume.

Charmant enkelhuis van twee bouwlagen onder geknikt zadeldak met oeil-de-boeuf. Breder rechter risaliet gemarkeerd door halfgebogen erker op de bel-etage met bekronend gestileerd siersmeedwerk voor hoger opgaand dakvenster met getoogde geveltop. Verzorgd metselwerk in gele baksteen op vernieuwde plint in hardsteenplaten. Korfboogvormige vensters met gebogen kalf. Dito beglaasde voordeur aan twee treden met geometrisch ijzerwerk. Lagere poort rechts, verbouwd.

• Gemeentearchief Wetteren, Bouwplannen IX.
  • DE MOL D., Wetteriana 1882 - 1982, Wetteren, 1986, p. 136.