Brouwerswoning en brouwerij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerswoning en brouwerij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwershuis

Beschrijving

Burgerhuis, voormalig brouwershuis Leirens (nummer 10) met voormalige brouwerij Leirens, vroeger toegankelijk via koetspoort (nummer 12). Brouwactiviteiten naar verluidt gestopt eind jaren 1950 - begin 1960, nu ingericht als drankencentrale Brouwerij Leirens met ingang langs Korte Bergstraat nummer 1.

Neoclassicistisch breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak, volgens kadasterarchief in kern minstens opklimmend tot de jaren 1830. In binnenblok gelegen brouwerij circa 1850 door brouwer Edouard Leirens vergroot; bedrijfsgebouw ter hoogte van de Korte Bergstraat circa 1875 uitgebouwd. Woning in 1881 en nogmaals vóór 1909 door Edouard en vervolgens door Alphonse Leirens met poortdoorrit links (nummer 12) verruimd. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel met dubbelhuisopstand afgelijnd door houten kroonlijst met tandlijst op klossen. Plint van blauwe hardsteen. Licht uitspringend middenrisaliet en hoekpenanten afgewerkt met schijnvoegen. Rechthoekige vensters op arduinen lekdrempels, op begane grond met persiennes. Dito voordeur aan een vernieuwd bordes van twee treden. Links (nummer 12), geaccentueerde iets hoger opgetrokken poorttravee met getoogde poort en erboven ijzeren balkon op voluutconsoles voor deurvenster van bel-etage, geprofileerde vensteromlijsting met sluitsteen. Aflijnend hoofdgestel met kroonlijst met tandlijst en uitgewerkte consoles.

Interieur

Typische dubbelhuisindeling; brede inkomhal met wenteltrap achteraan rechts afgewerkt met fraaie balustervormige trappaal; twee flankerende salons waarvan één voorzien van marmeren schouwmantel met voluten en gestuct lijstwerk en rozet stilistisch te dateren midden 19de eeuw. Naar verluidt nog twee tongewelfde kelders rechts vooraan.

Achterliggende brouwerijgebouwen, aanvankelijk met U-vormige gesloten aanleg rondom binnenkoer, door afbraak van stallen aan straatzijde heden in L-vorm. Brede kelders met troggewelven op zuiltjes en tongewelven in zuidwestelijke hoek, behouden. Voormalige stallingen (parallel aan de Florimond Leirens- en haaks op de Korte Bergstraat), verbouwd tot woonhuis; erfgevel nog met ledende pilasters en korfbogen.

• FRIEDRICH M., Brauerei - Verzeichnis Belgien, Heidelberg, 1984, p. 275.