Parochiale lagere jongensschool en schoolmeesterswoning

Beschrijving

Parochiale lagere jongensschool en schoolmeesterswoning op de wijk Ten Ede, heden buurthuis Ten Ede en afdeling van de gemeentelijke tekenacademie.

Fraai neogotisch ensemble gebouwd naar ontwerp van architect J. De Bosscher (Heusden) in 1880. Bouw bekostigd door de eigenaars en bestuurders van de buskruitfabriek Cooppal. Nieuwe schoollokalen op 14 juni 1880 ingehuldigd en ingezegend door E.H. Bueckel. In 1928 verkocht aan H. Libbrecht ten voordele van de parochie.

Voormalige schoolmeesterswoning met links aanpalende klaslokalen. Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien). Verankerde bakstenen lijstgevel met enkelhuisopstand, afgelijnd met baksteenfries, doorbroken door centrale bakstenen dakvenster. Arduinen kruiskozijnen.

Schoolgebouw van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat). Bakstenen lijstgevel met tandlijst. Geaccentueerde middentravee met Brugse travee hoger opgetrokken in puntgevel, voorzien van neogotisch gevelnisje en twee arduinen banderollen met inscriptie "Katholieke school". Hoge getoogde vensters met vernieuwd schrijnwerk, tussen afgekante steunberen. Lager deurtje met bakstenen dakvenster erboven, in zesde travee.

• DE MOL D., Wetteriana 1882 - 1982, Wetteren, 1986, p. 318.
  • RAWOENS A., Geschiedenis van Wetteren-Ten-Ede, s.l.,1975, p. 140.