Neoclassicistisch burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Neoclassicistisch burgerhuis

• is aangeduid als beschermd monument Neoclassicistisch burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Burgerwoning, beschermd als monument bij Ministerieel Besluit van 3 juni 2005. Volgens kadastergegevens gebouwd circa 1906 op een onbebouwd perceel aan de "Wandeling" in opdracht van Pierre Lammens.

Burgerwoning in neoclassicistische stijl met typerende gevelopbouw en dubbelhuisopstand, van drie traveeën en tweeënhalve bouwlagen onder pannen zadeldak. Bepleisterde en geschilderde voorgevel op blauwe hardstenen plint met benadrukt middenrisaliet. Aflijnende houten kroonlijst met tandlijst op klossen. Pui voorzien van schijnvoegen en spiegelpanelen op de borstwering. Getoogde vensters met arduinen dorpels, doorgetrokken tot cordon, bovenvensters gevat in geprofileerde omlijstingen met siersluitsteen. Benedenvensters voorzien van rolluiken. Centrale voordeur met beglaasd bovenlicht gevat in een geriemde blauwe hardstenen omlijsting op neuten en met siersluitsteen. Behouden schrijnwerk uit begin 20ste eeuw.

Interieur

De woning heeft twee doorlopende salons aan de rechterzijde en een kleine antichambre en keuken aan de linkerzijde van de centrale gang. Op het einde van de gang bevindt zich de bordestrap met fraaie balustertrap aan een hardstenen bloktrede die naar de bovenverdieping leidt. De salons in neo-Lodewijk XVI-stijl en art-nouveaugetinte stijl zijn voorzien van eenvoudige marmeren schouwmantels in twee kleuren en een stucplafond met rozet en geprofileerd lijstwerk. De wachtkamer en keuken werden gemoderniseerd. Naar verluidt zijn de vijf kamers op de bovenverdieping rond de overloop geschikt.

• DE MOL D., Wetteriana 1882-1982, Wetteren, 1986, 124, 130, 131.
  • UYTTENDAELE R., CLINCKSPOOR J. & DE MOL D., Wetteren fotoarchief 1860 - 1962, Wetteren, 1985, 153, 155.
  • VERPLANCKE D., Een overzicht van de nog bestaande herenhuizen uit de periode 1830-1914 te Wetteren, (onuitgegeven licentiaatsverhandeling Universiteit Gent, 1992, 102-106).