erfgoedobject

Ensemble van bedrijfswoningen en -gebouwen

bouwkundig element
ID
84953
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84953

Juridische gevolgen

Beschrijving

Ensemble van twee woongelegenheden en voormalige bedrijfsgebouwen. Voorafgegaan door ijzeren hek tussen twee bakstenen vierkante hekpijlers met rotseerwerk.

Gebouw haaks op de straat ingeplant op het voormalige kasteeldomein van de familie van Pottelsberghe de la Potterie. Volgens kadasteronderzoek teruggaand op een woonhuis met koer, dat circa 1872 in opdracht van de kasteelheer herbouwd en tot landgebouw herbestemd werd. Circa 1930 opgesplitst in twee eenheden, waarvan het achterste gedeelte in 1942 met een kleine haakse uitbouw werd vergroot.

Merkwaardig pand van twee bouwlagen en respectievelijk drie + vier + drie + drie traveeën onder snijdende zadeldaken onderbroken door frontons met oculi. Midden 19de-eeuws, in een traditionele stijl en sterk gelijkend op het nabijgelegen burgerhuis nummer 36-38. Evenzo opgetrokken in donkerrode baksteen verrijkt met zwart gesinterde baksteen ter markering van de ledende lisenen die doorlopen tot in de frontons én van de horizontaliserende puilijst en doorlopende omlijstingen met siersluitstenen. Getoogde venster- en poortopeningen omgeven door vlakke hardstenen lijst; bovenvensters met tot cordon doorgetrokken lekdrempels. Deels behouden houten en metalen schrijnwerk. Vrijstaande rechter zijpuntgevel met oculus in puntgeveltop, deels met beraping.


Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Ensemble van bedrijfswoningen en -gebouwen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84953 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.