Watertoren

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Watertoren

Beschrijving

Watertoren, nu buiten gebruik. De bouw van de watertoren wordt na de aanbesteding van 1925 toegewezen aan aannemer J. Lacmont (Brussel), goedgekeurd in 1926.

Watertoren van 450m³ inhoud, gesloten cilindrische voet met sterk overkragende kuip, betonconstructie met opvulmetselwerk. De verticale lijn wordt geaccentueerd door de smalle rechthoekige vensters en betonnen pilasters. W. Van Craenenbroeck rangschikt deze toren bij het type "C4.1 (2)".

• DE MOL D. 1986: Wetteriana 1882 - 1982, Wetteren, 176.
  • JOORIS G. 2009: Erfgoed: De Watertoren, Kwets juli, 22-24.
  • UYTTENDAELE R. 1993: Wetteren 1900-1952. Kroniek van een gemeente, Wetteren, 218-219.
  • UYTTENDAELE R., CLINCKSPOOR J. & DE MOL D. 1985: Wetteren fotoarchief 1860 - 1962, Wetteren, 147.
  • VAN CRAENENBROECK W. 1991: Eenheid in verscheidenheid. Watertorens in België, Brussel.

Aanvullende informatie

De betonnen watertoren is thans niet langer in gebruik en werd omstreeks 2013 gerestaureerd en voorzien van een beschildering naar ontwerp van Pieter Vermeersch. Het gebouw doet nu dienst voor de plaatsing van zendantennes, als uitkijkpunt en voor rondleidingen.
  • VAN BEVER J. 2011: 350.000 euro voor renovatie watertoren [online], http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=CI3OL551 (geraadpleegd op 6 oktober 2014).