Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen in U-vormige aanleg, voorheen pachthoeve gekend als "Hof ter Kele" of "boerderij van Autréve", naar de familie die het hof in 1914 kwam bewonen. Gronden aanvankelijk eigendom van de commanderij van Pitzemburg (ook Pitsenburg) te Mechelen, die veel eigendommen bezat te Massemen; vervolgens van nijveraar Louis Le Grand en nadien van de adellijke familie de Lichtervelde. Bestaande woning volgens het kadasterarchief in 1899 uitgebreid met twee bijgebouwen op het erf. Woonhuis in kern opklimmend tot het midden van de 19de eeuw en gedateerd "1859" in balk, na brand in 1914 aangepast. Erf toegankelijk via ijzeren hek aan witgeschilderde bakstenen pijlers.

Haaks op de straat ingeplant boerenhuis van acht traveeën en één bouwlaag onder vernieuwd zadeldak met leien. Zuidoostelijk georiënteerd. Gewitte gevels op gepikte plint. Travee-indeling aangegeven door langgerekte muurankers. Hoge rechthoekige vensters op arduinen dorpels, vernieuwd schrijnwerk. In de woonkamer is op de samengestelde balkenlaag het jaartal "1859" en de naam "Drapier" gegrift.

Deels verhard en met gras begroeid binnenerf met ten zuiden een hoge rechthoekige dwarsschuur en stallen onder een steil uitgelengd pannen zadeldak; gewitte bakstenen gevels op gepikte plint; behouden eiken dakgebint met samengestelde spanten.

Jonger bedrijfsgebouw op achtererf ten oosten.

• VAN HEDEN R., Van Quaet-Atrecht tot Kwatrecht, 2000, Kwatrecht, p. 263-264.