• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Voormalige hoeve met Heilig Hartkapel aan de erftoegang naast de rechte gekasseide oprit. Volgens mondelinge bron gekend als hoeve van de familie De Mol, oprichters van bijhorende wegkapel. Volgens het kadasterarchief werd de boerenwoning achterin op een bestaand erf gebouwd in 1878 door Charles Vandevelde. Haaks ingeplant ouder gebouw op het voorerf later verdwenen.

Parallel aan de straat gebouwd bakstenen boerenhuis van vijf traveeën onder mank, pannen zadeldak. Zuidelijk gerichte gewitte en vlak bepleisterde voorgevel op gepikte plint en met hanggoot. Rechthoekige muuropeningen; vensters op hardstenen lekdrempels en voorzien van rood en wit gestreepte luiken. Verankerde rechter zijpuntgevel met twee verschillende, beluikte zoldervenstertjes.

Vrij jong en klein bijgebouw ingericht als garage op het achtererf.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena