• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Deels vrijstaand burgerhuis, voormalige directeurswoning bij de lijmfabriek, gekend als "het lijmkot" van Anatole Lebegge. Lijmfabriek aanvankelijk opgericht door de firma Paul Nève en cie in 1876 en vóór 1883 door Anatole Lebegge en zijn zoon overgenomen ter verwerking van de afvalproducten van de leerlooierij in de Kloosterstraat nummer 14. Bedrijf in 1924 verkocht aan de firma De Backer-De Rudder, in gebruik als opslagruimte en vernield tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Directeurswoning op oude rooilijn aan de straat, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1891 door Hector en Désiré Lebegge naast al bestaand wegkapelletje. Eenvoudig gebouw onder pannen zadeldak in donkerbruine baksteen. Slechts twee bouwlagen hoog en drie traveeën breed. Verankerde lijstgevel met licht uitspringend deurrisaliet. Getoogde muuropeningen met behouden schrijnwerk; persiennes op de begane grond; één blind venster midden boven. Woonhuis links geflankeerd door de bijhorende Sint-Antoniuskapel. Achter de kapel bevindt zich een laag bijgebouw met plat dak, volgens het kadasterarchief toegevoegd aan de woning in 1912.

• VAN HEDEN R., Van Quaet-Atrecht tot Kwatrecht, 2000, Kwatrecht, p. 62-63.