Twee burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee burgerhuizen

Ensemble van twee burgerhuizen, nu herbergen "De Beurs" en "De Gouden Kraan".

Ensemble aanvankelijk gebouwd als twee afzonderlijke woningen die volgens kadaster en iconografisch materiaal in kern minstens opklimmen tot het eerste kwart van de 19de eeuw.

Het oudst gekende bouwplan dateert van 1830, wanneer nummer 4 de voormalige woning Dauwe door de nieuw eigenares weduwe Leirens wordt omgebouwd tot een woning van tweeënhalve bouwlaag en drie traveeën onder een zadeldak. De bouwaanvraag stipuleert dat bij een volgende verbouwing de lagere aanpalende woning nummer 3, zoals afgebeeld op het schilderij van circa 1830, tot dezelfde hoogte dient opgetrokken en de voorgevel geüniformeerd te worden, wat in 1841 in opdracht van weduwe Leirens gebeurt (zie gedateerd bouwplan).

Burgerhuizen van vier en drie traveeën en tweeënhalve bouwlaag onder doorlopend afgewolfd zadeldak met kunstleien. Verankerde, bepleisterde lijstgevel met rechthoekige en een aantal blinde vensteropeningen met doorgetrokken lekdrempels. Pui met gevelbrede gietijzeren luifel, doorlopend over nummer 2, gevelankers en plint met schijnvoegen. Nummer 3 jongere winkelpui met centrale vleugeldeur, in bovenlichten opschrift "Bieren Leirens" in glas in lood. Nummer 4 met rechthoekige deur met vlakke omlijsting, vermoedelijk van 1830. Ten oosten smalle brandgang.

• Gemeentearchief Wetteren, Bouwplannen, 1807-1849. Heemkundig Museum Jan Broeckaert (Wetteren), schilderij met zicht op de Markt, niet gesigneerd en gedateerd, circa 1830.
  • UYTTENDAELE R. - CLINCKSPOOR J. - DE MOL D., Wetteren fotoarchief 1860 - 1962, Wetteren, 1985, p. 13-17.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena