• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Burgerhuis, nu café "Rey", vormt qua bouwvolume een geheel met nummer 30. De site van Adolf en Juliette Schepens werd tussen 1858 en 1863 door de gemeente aangekocht voor de bouw van het nieuwe gemeentehuis. Omdat het terrein niet voldeed werd het na de verbreding van de Kerkstraat in 1872 terug openbaar verkocht. Huidige woning in kern minstens opklimmend tot het laatste kwart van de 19de eeuw. Pand circa 1910 gekend als "De Koning van Spanje – D. Donners", circa 1920 als "Koning van Spanje – Jules Donners/ Vleeshouwer", later als "café Sportarena", nu café "Rey".

Woning van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Voorgevel met art-deco-inslag; eierlijst, rib- en gestileerde bloemmotieven in borstwering en hoofdgestel, vermoedelijk aangebracht in de jaren 1930. Rechthoekige vensteropeningen met nieuw schrijnwerk. Grondig verbouwde pui.

• UYTTENDAELE R. - CLINCKSPOOR J. - DE MOL D., Wetteren fotoarchief 1860 - 1962, Wetteren, 1985, p. 13-17.
  • VAN POUCKE T., Bouwhistorisch onderzoek gemeentehuis Wetteren, onuitgegeven verhandeling Postgraduaat Monumenten en Landschapszorg, 2000-2001, p. 2-8.