erfgoedobject

Ensemble van arbeiderswoningen

bouwkundig element
ID
85013
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85013

Juridische gevolgen

Beschrijving

Ensemble van twee arbeiderswoningen, volgens kadasterarchief in twee fasen gebouwd op de plaats van een oude leerlooierijsite in 1897 en 1914. Rijhuizen van drie en twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken (pannen). Kleurrijke voorgevels met parement van witte geglazuurde baksteen met speklagen en ontlastingsbogen van respectievelijk rode en blauwe geglazuurde baksteen op arduinen plint. Lijstgevels met enkelhuisopstand. Rechthoekige vensters met schuiframen en T-ramen, nummer 84 met bewaard schrijnwerk, op arduinen lekdrempels, bij nummer 84 doorgetrokken tot cordon. Rechthoekige deuren, met opengewerkte panelen met glas en ijzer en bovenlichten met guirlande in glas in lood.


Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Ensemble van arbeiderswoningen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85013 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.