erfgoedobject

Villa l'Hermitage

bouwkundig element
ID
85028
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85028

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa l'Hermitage
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa l'Hermitage
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Volgens bouwplan van architect Henri Vanden Broucke (Lokeren) gebouwd voor boomkweker G. Kerkvoorde in 1911. Naar verluidt zoon (Gustaaf) van Constant Kerkvoorde, oprichter van de nabijgelegen "Boomkwekerijen Kerkvoorde", in de Fortstraat. Fraaie villa in ruime beboomde en omhaagde tuin, aan straatzijde toegankelijk via smeedijzeren hekwerk aan vernieuwde bakstenen pijlers.

Typische bakstenen villa met cottage-allures, opgetrokken in rode baksteen met verwerking van gesinterde baksteen voor plint en gevelbanden. Twee bouwlagen hoog en afgedekt met pannendak met dakkapellen. Kenmerkende geveluitsprongen met erkers, balkons, puntgevels en witgeschilderd schrijnwerk met kleine roedeverdeling in de bovenlichten, verwijzend naar de cottagestijl. Gevarieerde muuropeningen met grotendeels bewaard schrijnwerk. Voordeur in de rechterzijgevel met portiek en bordes. Het overdekte terras met sierlijk schrijnwerk in de voorgevel is verwijderd in 1960.

  • Gemeentearchief Wetteren, Bouwplannen, 1901-1909, I.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa l'Hermitage [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85028 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.