Maalderijgebouwen De Rycke

Beschrijving

Voormalige maalderijgebouwen De Rycke. Oude site, waar voorheen een staakmolen stond, reeds vermeld in 1701. Vanaf de jaren 1835 eigendom van de familie Kerckaert en sindsdien gekend als de "Kerckaertsmeulen"; afgebroken in 1928. Een jaar voorheen werd naar verluidt de mechanische maalderij opgericht in opdracht van Frans De Rycke, bij kadaster geregistreerd in 1931 en in 1933 uitgebreid. De graanmaalderij omvatte twee koppels maalstenen en twee cilinders en werd aangedreven door een dieselmotor; in gebruik tot circa 1973.

Eenvoudig woonhuis, volgens kadaster uit 1909, met vernieuwd parement van rode sierstenen onder pannen zadeldak waarin rechthoekige muuropeningen. Zijgevel met fries waarin in opgelegde letters "Maalderij" en ingewerkte steen met afbeelding in reliëf van de afgebroken staakmolen. Verankerde donkerrode bakstenen achterbouw. Aanpalend aan oostzijde van het woonhuis verankerde bakstenen industriële gebouwen onder zadeldak en onder plat dak. Laadluik in oudste gedeelte, rechthoekige muuropeningen onder respectievelijk houten en betonlatei.

• Gemeentearchief Wetteren, Bouwplannen, VI.
  • CLINCKSPOOR J., Wetteren (Massemen – Westrem – Wetteren). Waterlopen en Wegen, Wetteren, 1990, p. 75.