erfgoedobject

Hotel-restaurant Comte d'Egmont

bouwkundig element
ID
85060
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85060

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hotel-restaurant Comte d'Egmont
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Horecazaak
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Café Den Gevallen Engel, voorheen hotel-restaurant "Comte d'Egmont", vervolgens café "Au Comte d'Egmont". Het huis kwam in 1865 tot stand na samenvoeging van twee huisjes die deel uitmaakten van een in de jaren 1855-1861 gerealiseerd geheel in opdracht van Constantin van Cromphaut, mogelijk naar ontwerp van gemeentelijk bouwmeester William Haye. Volgens kadasteronderzoek wordt het gebouw naar achteren toe uitgebreid in 1909 en met een zaal in 1920. Vanaf 1921 ingericht als hotel-restaurant "Comte d'Egmont", met toevoeging van een staande wip in 1933.

Het café telt vier traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (kunstleien). De voorgevel die in 1926 verbouwd was en herhaaldelijk van een andere bekleding werd voorzien, bewaart slechts elementen uit 1865: de rechthoekige hardstenen deuromlijsting rond de twee deuren, de travee-indeling en cordonlijst. De rechthoekige vensters behielden hun vorm op de bovenverdieping, maar werden tot grote ramen aangepast op de begane grond. Binneninrichting volledig verbouwd.

  • MEERSMAN M., De stationsbuurt van Wetteren, een kunsthistorisch onderzoek, onuitgegeven licentiaatsverhandeling Universiteit Gent, 1997-1998, p. 89-93.
  • VAN DAMME F., De Academie voor Teken- en Bouwkunst van Wetteren. Geschiedenis van het beeldend kunstonderwijs in Wetteren van 1823 tot 1985, Wetteren, 1999, p. 205.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Staande wip

  • Is deel van
    Stationsplein


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hotel-restaurant Comte d'Egmont [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85060 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.