Hoekpand

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekpand

Oorspronkelijk woonhuis, later handelspand en kapsalon, heden "Taverne Boulevard".

Gebouwd tussen 1855 en 1861 als onderdeel van het huizenblok op de hoek Stationsplein en Stationsstraat opgericht door Constantin Van Cromphaut, directeur van de Koninklijke Buskruitfabriek en burgemeester van Wetteren van 1875 tot 1879, mogelijk naar een ontwerp van gemeentelijk bouwmeester William Haye. Hoekpand vergroot in 1898 en opgesplitst in twee woningen, namelijk huidige Stationsplein nummer 1 en Stationsstraat nummer 62.

Hoekhuis nummer 62, in 1920 omgevormd tot kapsalon met parfumerie en tabakswinkel door Cyriel De Somere – Colpaert. Sinds de jaren 1980 ingericht als café. Hoekhuis van twee bouwlagen en zes traveeën onder een half schilddak bekleed met kunstleien en mechanische pannen. Lijstgevel met parement van geglazuurde witte baksteen en banden van groene baksteen, onder een vernieuwde kroonlijst. Pui bezet met groene en zwarte tegeltjes gesigneerd "We U. De Witte/ Markt, 5/ Wetteren/ tel. 118", wellicht daterend van na 1935, op een plint uit blauwe hardsteen. Afgeschuinde hoektravee met balkon afgesloten door sierlijk 19de-eeuws ijzeren hekwerk. Rondboogdeur gevat in een geprofileerde hardstenen omlijsting op neuten, zwikken ingevuld met druivenranken, volgens oude prentbriefkaarten 19de-eeuws en wellicht oorspronkelijk. Rechthoekige bovenvensters waarvan twee blind, op geprofileerde dorpels. Interieur vernieuwd.

• MEERSMAN M., De stationsbuurt van Wetteren, een kunsthistorisch onderzoek, onuitgegeven licentiaatsverhandeling Universiteit Gent, 1997-1998, p. 74-79.