• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Herenhuis in art-nouveaustijl. Enkelhuis gebouwd in 1905 door Gustave De Cock-Notterman, samen met het belendende huis, (zie gevelopschrift onder balkon). Gevel verbouwd na 1925 waarbij de oorspronkelijke centrale puntgevel met torentjes afgebroken en door een geknikt zadeldak vervangen werd (zie oude prentbriefkaarten).

Opgevat als breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een geknikt zadeldak met kunstleien doorlopend over nummer 65. Lijstgevel in beige geglazuurde baksteen, verlevendigd met banden in blauwe geglazuurde baksteen. Hardstenen plint versierd met diamantkoppen. Centraal balkon op hardstenen consoles en met vernieuwd ijzerwerk, ter vervanging van een houten loggia onder afgewolfd dakje (zie prentbriefkaarten). Rechthoekige vensters onder lateien op geprofileerde consoles in blauwe hardsteen. Rondbogige bovenlichten op de benedenverdieping ingevuld met tegeltableaus met voorstellingen van dameshoofden tussen bloemen in art-nouveaustijl; segmentboogvormig bovenlicht van middelste venster versierd met datum “1905” tussen bloemen. Rechthoekige deur met behouden houtwerk, smeedwerk vernieuwd in de jaren 1940 – 1950. Fraaie smeedijzeren voetschraper.

• DE MOL D., Wetterania 1882 – 1982, Wetteren, 1986, p. 116-117.
  • VERPLANCKE D., Een overzicht van de nog bestaande herenhuizen uit de periode 1830-1914 te Wetteren, onuitgegeven licentiaatsverhandeling Universiteit Gent, 1992, p. 197-201.