• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Burgerhuis in art-nouveaustijl.

Enkelhuis gebouwd in 1905–1906 in opdracht van Gustave De Cock–Notterman, samen met de naastliggende woning (nummer 67). Voorgevel volgens oude prentbriefkaarten na 1925 gewijzigd en woning verlaagd door de derde verdieping af te breken.

Onderkelderd breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een geknikt zadeldak dat doorloopt over het naastliggende pand (nummer 67). Lijstgevel met parement van beige geglazuurde baksteen doorspekt met banden in natuursteen (op de benedenverdieping) en rode geglazuurde baksteen (op de bovenverdieping) tussen groene geglazuurde bakstenen banden. Hoge plint met steekbogige keldervensters in breuk- en blauwe hardsteen. Centraal balkon op hardstenen consoles, met ijzeren hek versierd met acanthusbladen op de hoeken, geplaatst na 1925 ter vervanging van een houten loggia met balkon (zie prentbriefkaarten). Wellicht gelijktijdig toegevoegd middenvenster gevat in een natuurstenen omlijsting bovenaan ingevuld met grotendeels vervaagde sgraffito. Voorts getoogde vensters op de benedenverdieping; rechthoekige met geprofileerde bovenhoeken op de eerste verdieping. Getoogde deur aan twee treden met hoog gedeeld bovenlicht ingevuld met siersmeedwerk.

• DE MOL D., Wetterania 1882 – 1982, Wetteren, 1986, p. 116-117.
  • VERPLANCKE D., Een overzicht van de nog bestaande herenhuizen uit de periode 1830-1914 te Wetteren, onuitgegeven licentiaatsverhandeling Universiteit Gent, 1992, p. 189-196.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena