Slagerij met kruisbeeld

Beschrijving

Op de hoek met de Kattestraat. Onderkelderd woonhuis van twee traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (pannen) uit de 19de eeuw, met oudere kern. Zij- en achtergevels, en bedaking samen met het Christusbeeld onder luifel zijn als monument bij Ministerieel Besluit van 3 januari 1995 beschermd.

Voormalig winkelhuis en gevelparement vermoedelijk uit het interbellum. Lijstgevel met enkelhuisopstand. Betegeld parement van witte tegels verrijkt met bruine steentjes in gevelbanden ter hoogte der dorpels, ontlastingsboogjes en gevelbeëindiging. Arduinen plint. Rechthoekige en op de tweede bouwlaag licht getoogde vensters met T-ramen met behouden schrijnwerk. Houten winkelraamomlijsting. Gecementeerde en geschilderde zijgevel met schijnvoegen. Het rechter raam van de vroegere slagerij is getralied; venster ernaast van woonkamer met rolluikkast. Op bovenverdieping, blind rondboogvenster.

Interieur. Voormalige winkel van slagerij en woonkamer tot op 1,10 meter zijn betegeld.

Aan de zijgevel, naast de openbare pomp bevindt zich een kruisbeeld: houten kruis met witgeschilderd stenen Christusbeeld onder een eveneens witgeschilderde luifel met kunstleien. Reeds vermeld in 1765.

• JOORIS G. 2008: De fontein, de kruislieveheer en de pastorietuin: kostbare eenvoud, Kwets juli 2008, 12-14.