• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Tweegezinswoning met kleine voortuin, afgesloten met geschilderde sierbetonplaten en ijzeren hekwerk op muurtje. Volgens het kadasterarchief opgetrokken in 1929, teruggaand op een veel kleinere woning van azijnverkoper A. Leirens van 1908. In 1933 voor de familie Coppens ingrijpend vergroot met een linkervleugel en verbouwd naar een ontwerp van architect Prosper De Vuyst (Wetteren). Voorgevelparement wellicht gelijktijdig geüniformeerd tot huidig voorkomen. Woning in 1936 opgesplitst en omgevormd tot tweegezinswoning.

Modernistisch getint vrijstaand dubbelhuis met L-vormige plattegrond, van vier traveeën en twee bouwlagen onder schild- en mansardedak overwegend bekleed met mechanische pannen en deels met kunstleien. Decoratieve baksteenbouw met uitspringende en verspringende gevelvlakken, onder andere een erker (nummer 68) en een deurportiek (nummer 67). Lijstgevel in gele baksteen met geaccentueerde lintvoeg en siermetselwerk op een gecementeerde en beschilderde plint. Rechthoekige vensters met op de benedenverdieping van nummer 67 bewaard houtwerk. Rechthoekige centrale deur.

Voormalig bakstenen bedrijfsgebouw onder parallelle zadeldaken, achteraan rechts van het woonhuis respectievelijk gebouwd en vergroot in 1933 en 1936 (zie kadasterarchief).

• Gemeentearchief Wetteren, Bouwplannen, XIV.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena