erfgoedobject

Neoclassicistisch herenhuis

bouwkundig element
ID
85116
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85116

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch herenhuis, in 1871 door dokter Louis D'Hollander - Haesebeyt gebouwd op de plaats van oudere bebouwing. In 1923 werd de woning verkocht aan Ferdinand Colyn - Lalemant, eigenaar van de breigoederenfabriek EFCQ in de Scheldedreef. Heden privéwoning. Volume van vijf / zes traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Bepleisterde en witgeschilderde gevel met benadrukte horizontaliteit door de met vlakke bossage beklede benedenverdieping, de doorlopende onderdorpels en het geaccentueerde hoofdgestel. Houten kroonlijst op klossen, de voluutvormige consoles die oorspronkelijk de kroonlijst ondersteunden zijn verdwenen. Steekboogvormige muuropeningen gevat in een geriemde omlijsting, op de bovenverdieping voorzien van siersluitsteen met vegetale motieven. Centrale poortopening met nieuwe invulling, binnen geprofileerde omlijsting op neuten en met imposante sluitsteen. Plint in blauwe hardsteen voorzien van keldergaten met sierlijk afdekstuk. Deels gecementeerde zijgevels.

  • VERPLANCKE D., Een overzicht van de nog bestaande herenhuizen uit de periode 1830-1914 te Wetteren, onuitgegeven licentiaatsverhandeling Universiteit Gent, 1992, p. 64-70.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85116 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.