Neoclassicistisch herenhuis

Beschrijving

Neoclassicistische herenhuis, in 1833 in opdracht van de heer Nillis gebouwd, naar een ontwerp van stadsbouwmeester Johan Beeckman uit Dendermonde. In 1849 werd aan de achterzijde een uitbouw gerealiseerd. Op het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw was de woning in bezit van geneesheer Gustave D'Hollander. Gerenoveerd in 2002-2003 naar ontwerp van architect M. Verstraeten (Wetteren).

Woning met lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen, op een kelderverdieping en onder een schilddak met kunstleien. Sobere bepleisterde en groengeschilderde gevel met benadrukte horizontaliteit door een natuurstenen cordonlijst, de doorlopende onderdorpel van de bovenverdieping, een architraaflijst en de prominente houten kroonlijst op klossen. Rechthoekige vensteropeningen binnen vlakke omlijsting, in de eerste bouwlaag op geprofileerde lekdrempels. Bewaard houtwerk, verdwenen luiken maar behouden ogen en sluitsysteem. Centraal poortrisaliet gekenmerkt door grotendeels beglaasde poort onder bovenlicht, beide voorzien van siersmeedwerk met neoclassicistische motieven. Natuurstenen poortomlijsting getypeerd door pilasters op sokkels die een hoofdgestel dragen. Lage plint in blauwe hardsteen doorbroken door keldergaten.

Bepleisterde achtergevel van drie bouwlagen waaronder mezzaninoverdieping. Rechthoekige muuropeningen en één rondbogig venstertje ter hoogte van de overloop. Gedeeltelijk bewaard houtwerk, onder meer luiken. Rechtse en linkse uitbouwen aan de tuinzijde werden in het begin van de 21ste eeuw afgebroken.

Interieur

Interieur op het gelijkvloers verdeeld door centrale doorrit. Alle ruimtes toegankelijk via originele vleugeldeuren met klinken voorzien van handmotiefje. Aan linkerzijde bevindt zich de voormalige bibliotheek toegankelijk via een vleugeldeur met imitatiehoutbeschildering. De wanden van dit 19de-eeuwse salon zijn voorzien van een houtlambrisering onder verwijderd behangpapier. Bruine marmeren haardmantel tussen hoge bibliotheekkasten. Omlijst plafond met gestucte hoekversiering en rozet. Aansluitend aan de zuidzijde situeert zich de traphal gemarkeerd door twee zuilen en een eenvoudige bordestrap. Een rondbogig venstertje op de overloop werd gedicht wanneer de aanpalende woning ten westen werd gebouwd. Rechts van de inkom aan de straatzijde werd naar verluidt circa 1945 een salon in neo-Lodewijk XVI-stijl ingericht door interieurarchitect Hellebaut uit Gent. In de achtergelegen kamer bleven enkele interieurelementen in art-nouveaustijl bewaard. Op de verdieping kamers met brede parketvloeren en haarden in empirestijl geflankeerd door ingebouwde kasten.

Tuin

Grote ommuurde tuin grenzend aan de Dokter De Bruyckerstraat waarin enkele dendrologisch waardevolle oude geënte rode beuken, mogelijk daterend uit de bouwperiode van het huis.

• Gemeentearchief Wetteren, Bouwplannen, 1807-1849.
  • VERPLANCKE D., Een overzicht van de nog bestaande herenhuizen uit de periode 1830-1914 te Wetteren, onuitgegeven licentiaatsverhandeling Universiteit Gent, 1992, p. 39-46.