Kapel voor Maria, hulp der christenen

Beschrijving

Ook gekend als kapel Onze-Lieve-Vrouw-ter-zeven-Weeën met ommegang en grafkapel van de familie Bracke – Van Geert.

Wat verdiept gelegen kapel, ingeplant op een rechthoekig beboomd, met gras begroeid en omhaagd perceel aan de straat afgesloten door concaaf aangeplante geschoren ligusterhaag. Omlopende haag onderbroken door bakstenen ommegangkapellen. Centraal smal pad leidende naar de kapel op een kunstmatige talud afgedekt met breuksteen met dito toegangstrap.

Vrijstaand gebouw, noord-zuid georiënteerd in een moderne neogotische stijl naar ontwerp van architect Prosper De Vuyst (Wetteren) van 1939 en bekostigd door de familie Bracke – Van Geert. Bouw en inzegening vereeuwigd in linker en rechtergevelsteen met opschrift "Deze steen werd gelegd/ den 4.9.17° D. 1939 / door E.H. G. Van Ongeval/ pastoor deken/ te / Wetteren" (links) en "inwijding van/ de kapel/ 4 september 1939" (rechts).

Kapel vanouds toegewijd aan Maria Hulp der Christenen, maar door ommegang met zeven Weeën ook gekend als de "Onze-Lieve-Vrouw-ter-zeven-Weeënkapel", of ook "kapel van Jabeke" naar de gehuchtsnaam.

Eenbeukige kapel met smaller en lager voorportaal, schip van twee traveeën en smaller koor met vlakke sluiting onder steile verspringende zadeldaken (zwarte pannen) met zijdelings achteraan een aangebouwde klokkentoren met luiklok en toegangsdeur. Sobere baksteenbouw geritmeerd door afgeschuinde steunberen; zijgevels schip door drie gekoppelde spitsbogige venstertjes met glasraampjes. Open voorportaal met brede spitsbogige inkom onder een groot Onze-Lieve-Vrouw met Kindbeeld op console in de geveltop.

Interieur

Bakstenen kapel en portiek onder afgeknotte houten zoldering, betegeld met oranjegele vierkante granitotegels en met groene ter accentuering van de middengang. Schip en koor verlicht door twaalf + vier kleine spitsbogige gekleurde glas-in-loodramen met de passiesymbolen en symbolen van de evangelisten, eveneens naar ontwerp van architect Prosper De Vuyst (Wetteren). Iets hoger koor met marmeren treden. Blokvormig altaar met daarachter indirect verlichte blauw geschilderde rechthoekige nis, met centraal Onze-Lieve-Vrouw met Kindbeeld. Twee rijen kniel- en zitbanken.

Achteraan en deels in het talud en onder het koor gebouwde grafkapel van de familie Bracke – Van Geert, oprichters van de kapel. Massieve constructie in breuksteen met plat dak en steekbogige verdiepte inkom afgesloten door deurtje met neogotisch getint hang- en sluitwerk. Laag muurtje aan de noordzijde.

Rondom het perceel geplaatste bakstenen pijlervormige ommegangkapelletjes op hoge sokkel met spitsbogige verdiepte nis met gepolychromeerde reliëfs (in kunststeen?) achter beschermbeglazing, onder laag pannen zadeldakje.

• S.N., Symbolen, in Open Monumentendag Wetteren, 2002, p. 12-13.
  • VAN DAMME F., De Academie voor Teken- en Bouwkunst van Wetteren. Geschiedenis van het beeldend kunstonderwijs in Wetteren van 1823 tot 1985, Wetteren, 1999, p. 183-185.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena