• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Wat achterin gelegen voormalige hoeve teruggaand tot de 18de eeuw. Heden horende bij een bungalow van 1967 (nummer 120) en in gebruik als bergplaats. De hoeve wordt voor het eerst afgebeeld op het Primitief Plan van circa 1830 en de Atlas der Buurtwegen van circa 1845.

Erf toegankelijk via roodgeschilderd hek tussen betonpijlers. Eénlaags verankerd bakstenen volume onder zadeldak in Vlaamse pannen, door aanbouw lang uitgelengd aan straatzijde. Witgekalkte gevels op een gepekte plint waarvan de erfgevel bestaande uit vier traveeën met vensters onder houten latei en ijzeren latei met rozetten. Korfboogvormige deuropening met omlijsting van rode en gesinterde bakstenen onder rechte druiplijst en luifel, aan rechterzijde geflankeerd door waterpomp. Zijgevels voorzien van vlechtingen en zolderluiken, opkamervenster in de rechter zijgevel. Gevelbrede vergroting van het volume aan straatzijde, plaats biedend aan een achterkeuken met getraliede vensters en een stal met enkele staldeuren.

Interieur met ruimtes onder houten balkenroostering, houten deuren voorzien van hengsels, vernieuwde vloeren en haard. Overwelfde kelder onder opkamer. Achtergelegen recente stal.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena