• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pachthoeve

Beschrijving

Op de hoek met de Laarnesteenweg. Voorheen omgrachte pachthoeve gelegen op het gehucht Gransvelde, bestaande uit losse bestanddelen, waaronder een boerenhuis met 17de- of 18de-eeuwse kern en 20ste-eeuwse landgebouwen. Op het Primitief Plan van circa 1830 en de Poppkaart van circa 1860 worden twee haakse volumes afgebeeld. De kleine tegen de westelijke walgracht aangebouwde stal werd volgens het kadasterarchief vóór 1950 afgebroken en iets meer naar het oosten op groter grondplan herbouwd. De oude walgrachten zijn heden grotendeels gedempt, aan linkerzijde bleef een restant bewaard. Naar verluidt was de hoeve eertijds bezit van barones Delescaille, later eigendom van de familie De Schaepmeester.

Dieper gelegen hoeve met deels met gras begroeid en beboomd erf toegankelijk via eenvoudig ijzeren hek tussen betonpijlers. Parallel met de weg gelegen boerenwoning van één bouwlaag en vijf traveeën onder geknikt pannen zadeldak met dakoverstek, rechts aanbouw van één travee onder zelfde nok. Verankerd bakstenen gewit volume waarvan het oudste gedeelte met dubbelhuisopbouw en blauwgeschilderde accenten voor natuurstenen plint en omlijstingen. Rechthoekige deur- en vensteropeningen waarin bewaard houtwerk, bij vensters beluikt. Deur onder gedeeld bovenlicht. Spoor van bakstenen ontlastingsbogen (witgeschilderd) boven de muuropeningen. Rechts een poorttravee waarboven laadluik onder haakse bedaking. Heropgebouwde rechter zijgevel en achterbouw.

Interieur met woonkamer gekenmerkt door een rode tegelvloer, samengestelde balklaag met moerbalken op consoles en versierde balksleutels, en een brede haard bestaande uit geprofileerde haardwangen die een verkropte haardlijst dragen.

Ten westen van het erf een 20ste-eeuwse haaks op het woonhuis gebouwde witgekalkte stal onder zadeldak en loods ten noorden daarvan.