Hoeve met café

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met café

Beschrijving

Voormalige hoeve met café "Au St.-Martin", een dorpsherberg waarin tevens het gemeentehuis was ondergebracht eerst van Massemen-Westrem en na de splitsing van 1899 in twee gemeenten enkel nog van Westrem. Als café in gebruik tot 1968, het gemeentehuis werd vroeger al ondergebracht in een huis op de Hoogpoort en verhuisde in 1965 naar het schoolhuis. Volgens gegevens van het kadasterarchief bevond zich hier aanvankelijk een klein huisje dat in 1831 door cabaretier P. Vandevelde zijdelings aanzienlijk werd vergroot tot zijn huidige lengte. Op de balkenlaag in de woning zijn de jaartallen 1830 en 1846 aangebracht. Op een onbekend tijdstip nadien op het achtererf uitgebreid met landgebouwen tot een gesloten hoeve. Nu in gebruik als woning met semigesloten binnenplaats omringd door gerenoveerde gewitte bakstenen gebouwen.

Aan de straat gelegen dorpshuis met voortuin omsloten door een taxushaag. Breedhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder hoog zadeldak (voorste dakschild met rode pannen, achterdakschild met zwarte). Voorheen met café in de middenkamer, winkel rechts en gemeentehuis in de linker kamer. Verankerde witgeschilderde gevels op hoge gepikte plint. Straatgevel met aflijnende gepleisterde fries onder de hanggoot, boven de deur met geschilderd opschrift: "Oud Gemeentehuis Au St.-Martin". Rechthoekige muuropeningen met houten latei. Vensters op hardstenen dorpels, bewaarde duimen van vroegere luiken en nieuw schrijnwerk. Voordeur met rechtstanden van gesinterde baksteen, oud bovenlicht met houten waaier; nieuwe deur. Linker zijpuntgevel gestut door steunberen en top voorzien van houten beplanking.

Achtergevel met aflijnende getrapte daklijst, hooggeplaatst opkamervenstertje in linker travee en nieuw toegevoegd deurvenster.

Interieur bewaart de samengestelde balkenlaag, rode vierkante tegelvloer in het opkamertje. Rechts bij de woning aansluitende poorttravee met doorrit onder pannen zadeldak. Ernaast een laag bijgebouw van drie traveeën met getoogde vensters voorzien van ijzeren roedeverdeling en centrale rechthoekige deur onder houten latei. Deels met gras begroeid en gekasseid binnenerf aan twee zijden omgeven door vroegere aangepaste bedrijfsgebouwen waaronder een voormalige dwarsschuur.

• DEVOS P., De gemeentehuizen van Oost-Vlaanderen, in Inventaris van het kunstpatrimonium van Oost-Vlaanderen, XVIII, Gent, 1982, p. 880-881.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena