erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
85185
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85185
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Hoeve nu bestaand uit een achterin gelegen in oorsprong oud boerenhuis en één lang bedrijfsgebouw aan de straat. De Ferrariskaart (1771-1778) geeft een gebouwenconfiguratie aan in U-vorm met achterliggend gebouw, volgens de Poppkaart later geëvolueerd tot een hoeve met gesloten aanleg. Volgens het kadasterarchief was de Gentse douairière d'Hane Steenhuyse in 1834 eigenaar van de hoeve, evenals van de ernaast liggende hoeve "Hof te Voorde" en de hoeve Oudenhoek nummer 43.

Vrijstaand boerenhuis ten noordwesten van het verharde, vroegere binnenerf, wellicht opklimmend tot eind 17de of begin 18de eeuw. Verankerde baksteenbouw van zes traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak, links met gecementeerd aandak, rechts met sporen van vlechtingen. Voor- en achtergevel met overstekende dakrand op geprofileerde houten consoles tussen gevelhoeken met geprofileerde zandstenen console. Voorgevel met gewit parement op grijs geschilderde plint. Rechthoekige vensters met sponning in de zandstenen rechtstanden, bewaarde luikduimen en nieuw schrijnwerk. Twee linker vensters met nieuwe dorpels en houten lateien. Nieuwe rechthoekige deur, verplaatst van de vijfde naar de vierde travee; behouden bovenlicht van voorts gedichte deur.

Bakstenen achtergevel met natuurstenen hoekkettingen op de linker hoek. Lage korfboogdeur in zandstenen omlijsting met sponning, negblokken en geprofileerde waterlijst. Opkamervenster in de linker travee met witgeschilderd zandstenen kruiskozijn onder gekoppelde rollaagjes en bewaarde luikduimen. Getralied kelderluik in zandstenen omlijsting eronder. Rechter traveeën met twee zandstenen kloosterkozijnen en één houten kloosterkozijn.

Interieur met gewelfde huiskelder. Deels bewaarde samengestelde balkenlagen met versierde moerbalkuiteinden onder meer met leliemotief. Grote open haard met geprofileerde bordenplank in de centrale keuken; rode en grijze tegelvloeren, onder meer in de opkamer, en binnendeur aan hengsels tussen voor- en achterkamer rechts.

Aan de straat palende grote bakstenen dwarsschuur met zandstenen hoekblokken aan deels gedichte doorrit rechts. Behouden gevelhoge poort met zandstenen hoekstenen in de tweede linker travee. Erfgevel met deels gedichte poorten en luchtspleten.


Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85185 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.