erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
85191
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85191

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Vrijstaand burgerhuis met voortuintje, volgens gegevens van het kadasterarchief in 1934 vooraan gebouwd op het erf van een bestaande hoeve. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen met symmetrische opstand, onder zadeldak van kunstleien. Voorgevel met kleurrijk voorgevelparement van oranjerode baksteen met gele bakstenen verwerkt in platte banden, ontlastingsbogen en in een geblokte fries onder witgeschilderde houten kroonlijst op modillons. Korfboogvormige deur en vensters met hardstenen boogstenen en dorpels. Origineel schrijnwerk van de schuiframen met roedeverdeling in de bovenlichten; glasvulling met gestructureerd glas en geelgekleurd glas in het middenmotief.

Rechts achterin, nieuw ijzeren hek aan een vierkante gemetste hekpijler. Haaks op de straat ingeplante dwarsschuur en stallen, opgetrokken uit baksteen op een gecementeerde plint. Erfgevel met getrapte daklijst centraal onderbroken door groengeschilderde en hoger opgaande schuurpoort onder opgetrokken dakschild op schoorstukken. Lage staldeuren onder houten latei, links onder dakoverstek op houten schoren.


Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85191 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.