erfgoedobject

Brouwerij Van Bogaert

bouwkundig element
ID
85460
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85460
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij Van Bogaert
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Brouwerij Van Bogaert, heden archeologisch museum Van Bogaert-Wauters. Brouwerij voortzetting van de in 1822 opgerichte brouwerij, die rond de eeuwwisseling uitgebaat werd door Eugène Van Assche († 1902) en Caroline van Bogaert. Nieuwe brouwerij circa 1902-1903 gebouwd door brouwer Alphonse Van Bogaert in de onmiddellijke nabijheid van zijn brouwershuis aan de Hoogstraat nummer 25, ter vervanging van de verouderde bedrijfsgebouwen aan Kleinhulst. Na tijdelijke stopzetting door inbeslagname van het materiaal tijdens de Eerste Wereldooorlog, werd het bedrijf heropgestart als NV "Centrale Brouwerij Victoria". Actief tot 1940, daarna omgevormd tot drankuitzetterij en uiteindelijk verhuisd naar nieuwbouw aan de overzijde van de straat. Voormalige brouwerij en mouterij ingericht als archeologisch museum gevormd door en rond de privécollectie van brouwer en amateur-archeoloog Alphonse Van Bogaert. Museum opgericht in 1955 en vanaf 1967 in de vroegere bedrijfsgebouwen ondergebracht. Anno 2008 zijn er plannen om de museumcollectie op een andere locatie onder te brengen.

Ommuurd en geplaveid terrein, met aan de straat twee volumes van één bouwlaag en plat dak uit de jaren 1950 ingericht als ontvangst- en receptiezaal voor het museum. Daarachter een groot bakstenen gebouw van drie bouwlagen onder pannen schilddak met hogere mouttoren in het midden, gebouwd circa 1902-1903 en vergroot in de jaren 1919 (zie kadastergegevens). Met bouten verankerd. Aan de straatgevel voorzien van kleine rechthoekige en getoogde vensters en een rest van een vroegere laadconstructie. Binnenin, typische ruimtes met troggewelven op ijzeren liggers gestut door zuiltjes, heden ingericht als expositieruimte. Verschillende verdiepingen met elkaar verbonden via een brede traphal, eveneens met een aankleding uit de jaren 1950.

  • Mondelinge gegevens verstrekt door Dhr. A. Van Bossche (2005).
  • CATTRYSSE K., Politieke Dynastieën in Hamme (1830-1940), onuitgegeven licentiaatsverhandeling Universiteit Gent, 1979-1980, I, p. 105, 108.
  • DE COCK K. - VAN BOSSCHE A. - GYSELINCK J., Museum Van Bogaert-Wauters 1955-1975, Hamme, 1975, p.1-32.
  • FRIEDRICH M., Brauerei – Verzeichnis Belgien, Heidelberg, 1984, p. 107.
  • VAN DE VELDE J., Archeologisch museum Van Bogaert-Wauters bestaat vijftig jaar – Unieke private collectie, in Het Laatste Nieuws, 9 februari 2005.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Brouwerij Van Bogaert [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85460 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.