Directeurswoning bij gasfabriek

Beschrijving

Woning bij gasfabriek in 1861 opgericht en in 1881 voor dertig jaar in concessie gegeven aan de "Compagnie Générale du Gaz pour la France et l’étranger"; de huidig maatschappij Iveka-Electrabel is nog steeds naast deze woning gevestigd.

Halfvrijstaand dubbelhuis van tweemaal drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (leien), in neoclassicistische stijl met second empire-inslag, vermoedelijk uit het derde kwart van de 19de eeuw.

Bepleisterde, witbeschilderde lijstgevels op beschilderde plint, horizontaal belijnd door middel van omlopende lijsten, kordons, kroonlijst. Rondboogvormige muuropeningen met origineel houtwerk voor de vensters. Deur in zijgevel.

• BAETENS R, Industriële revoluties in de provincie Antwerpen, onder leiding van BAETENS R., Antwerpen, 1984, p. 409.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle