Hoeve Het Schranshof

• is aangeduid als beschermd monument Hoeve Het Schranshof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Het Schranshof

Beschrijving

Zogenaamd Het Schranshof of Schrans De Vries, naar de vroegere eigenaars. Eertijds omgracht ensemble dat qua inplanting minstens opklimt tot de 18de eeuw, zie de aanwezigheid op de Ferrariskaart van 1771-1777. Huidig neoclassicistisch uitzicht uit de 19de eeuw. Ankers met krulspie, zijtuitgevels met aandaken en schouderstukken, evenals het volume verwijzen naar een traditionele kern. Bepleisterd en beschilderd dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder overkragend zadeldak (nok parallel aan de straat, leien). Lijstgevel met eenvoudige rechthoekige vensters en rechthoekige deur in arduinen entablementomlijsting; ijzeren 19de-eeuwse roedeverdeling. Gelijkaardige achtergevel. Aangepast interieur met empire-getinte wenteltrap.

Rechts aansluitende inplanting van twee parallelle, neoclassicistisch aandoende bijgebouwen (nok loodrecht op de straat), verbonden door een rondbogige toegangspoort zodat een U-vormige plattegrond ontstaat: uiterst rechts koetshuis met bepleisterde lijstgevel van acht traveeën, geritmeerd door pilasters waartussen segmentboogpoorten.