Neoclassicistisch herenhuis

Beschrijving

Neoclassicistisch herenhuis van circa 1857, met voortuin en aanpalende moderne bibliotheek. Door Carolus Ludovicus De Bie, secretaris, gebouwd en door de gemeente aangekocht in 1866 en ingericht als meisjesschool met aanbouw van schoollokaal en bibliotheek in 1867-1868 naar ontwerp van J. Schadde. Behield de functie van meisjesschool tot 1885.

Bepleisterd en beschilderd bakstenen gebouw van dubbelhuistype, vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (kunstleien); imitatievoegen bij eerste bouwlaag, architraaf met stucwerkversiering en kroonlijst op klossen. Rechthoekige vensters, bij tweede bouwlaag in geriemde omlijsting en met stucwerkbekroning. Rechthoekige deur in beschilderde omlijsting, kroonlijst op bladwerkconsoles.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Scholen, Koningshooikt centrum, dossiers 7, 11.
  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Koningshooikt, schetsen 1857 (nummer 3).