Pastorie van Hamme-Zogge met tuin

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

Pastorie van Hamme – Zogge volgens archiefstukken als pastorie gebouwd in 1850-1851 door Emanuel Benedictus Van Driessche, pastoor van de Onze-Lieve-Vrouwekerk te Sint-Niklaas, weldoener van de kerk van Hamme-Zogge en broer van één van de stichters ervan. De pastorie werd door zijn erfgenaam in 1855 geschonken aan de kerkfabriek van Hamme-Zogge. Achterin gelegen in omringende deels ommuurde pastorietuin. Recent nieuw aangelegde voortuin aan de straatzijde afgesloten door een laag bakstenen muurtje met ezelsrug en hekwerk (herbouwd 1967).

Pastorie op rechthoekige plattegrond naar aanleg en opstand typerend voor de pastoriebouw uit het midden van de 19de eeuw. Vermoedelijk voorheen een bepleisterd bakstenen dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (zwarte mechanische pannen vervangen de vroegere leien dakbedekking sinds 1989). Neoclassicistisch getinte voorgevel op hardstenen plint bovenaan afgelijnd door het omlopende hoofdgestel met gelede architraaflijst, gewitte bepleisterde fries en houten kroonlijst op klossen. Rechthoekige benedenvensters gevat in gecementeerde omlijstingen voorzien van oren met drupsteentje en rechte druiplijst. Rondbogige bovenvensters in geprofileerde omlijstingen verbonden door cordons. Centrale dubbele voordeur ingeschreven in een accentuerende geprofileerde hardstenen omlijsting verrijkt met spiegels en brede kroonlijst op uitgesproken consoles met rolwerk. Vernieuwd houtwerk naar oud model. Overeenstemmende soberder achtergevel (geen omlijstingen rond de muuropeningen) bewaart één beluikt benedenvenster naast de achterdeur, bovenvensters met luikduimen, oorspronkelijk houtwerk en lekdorpels. Kleine lagere achterbouw grotendeels van twee bouwlagen onder leien schilddak, aanleunend tegen de linker achtergevelhoek met aan de voorgevelzijde toegevoegde veranda (1989). Overhoeks tegen de rechter achtergevelhoek aanpalende lage bakstenen stal en wagenhuis; oorspronkelijk korter volume geleed door lisenen en later zijdelings uitgebreid tot garage.

Interieur

Behouden oorspronkelijke indeling met voor een pastorie gebruikelijke spreekkamer en vergaderzaal in de voorste benedenkamers. Typerende axiale gang waarbij de trapgang haaks aansluit, voorzien van zwarte en wit marmeren tegelvloer. Houten trap tot de zolderverdieping met fijne spijlenleuning en cilindrische trappaal met geprofileerde bekroning. Deels tijdens het Interbellum aangepaste aankleding (confer marmeren schouwmantels, tegelvloer met mozaïekpatroon, tweedelige tussendeur met gekleurde glas-in-loodramen).

• Pastoraal archief Hamme-Zogge, Liber memorialis ecclesiae B.M.Vis aux Christorum In Hamme-Zogge Flandriae Orientalis diocesis Gandavensis fundata 1849 – recognita 25-5-1854.
  • Rijksarchief Gent, Provinciaal Archief Oost-Vlaanderen, 1851-1870, 1737/3.
  • DE DONCKER W., De stijfhoofden van Zogge, Hamme-Zogge, 1999, p. 17, 31, 75.