Gloriëtte

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gloriëtte

Beschrijving

Gloriëtte in ommuurde tuin die oorspronkelijk deel uitmaakte van de site van het brouwershuis Landuyt – Amelot van brouwerij De Klok, heden horende bij moderne woning.

Tuinpaviljoen heden gesitueerd in hoek van de tuin vlakbij het kruispunt Aloïs De Beulelaan en Bunderstraat. Deze tuin, met landschappelijke aanleg, niveauverschillen, heuveltje met slakkenpad en oud bomenbestand is slechts een fragment van de veel grotere tuin die eertijds bij het brouwershuis hoorde.

Gloriëtte mogelijk opklimmend tot het laatste kwart van de 19de of het begin van de 20ste eeuw, recent vakkundig gerenoveerd. Baksteenbouw met zeshoekige plattegrond onder vernieuwd tentdak met geajoureerde daklijst en ijzeren nokbekroning. Elke wand verfraaid met een breed korfboogvormig spaarveld, waarvan één opengewerkt tot venster en één tot dubbeldeur.

Interieur met mozaïekvloer en tegellambrisering met floraal motief.