Villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa

Beschrijving

Villa-landhuis van E. Van Damme naar ontwerp van architect Louis Van Wiele (Hamme) van 1951-1952. Bouw voltooid in 1953 zie mondelinge bron en jaartal "1953" met initialen "V D V", verwijzend naar de echtelieden Van Damme – Van de Velde, verwerkt in de borstwering van het brede vensterrisaliet. Villa horende bij het in 1951 opgerichte paardenvleesverwerkende bedrijf N.V. Velda.

Wat achterin, deels door parking omsloten, gelegen villa met dubbelhuisopstand. Ruime bakstenen woning van twee bouwlagen onder zeer steil schilddak met twee uitgewerkte bakstenen schouwen (nok parallel met de straat). Monumentale uitspringende inkompartij onder bekronende puntgevel met reliëf in kunststeen. Over twee bouwlagen doorlopende drielichten eveneens met een reliëf op de borstwering. Inkom via een overluifelde zijdelingse portiek op een houten pijler aan de linker zijde. Rechthoekige vensters met loodglas, naar verluidt ontworpen door glazenier Los (Dendermonde), gevat in brede afgeschuinde kunststenen omlijstingen. Linker benedenvenster eveneens overluifeld. Klein driezijdig bovenvenstertje op dito basement in de tweede travee.

Villa achteraan en tegen linker zijgevel vergroot met een doorlopende gebogen uitbouw, deels op de plaats van een vroegere rechthoekige en kleinere erker. Schrijnwerk vernieuwd naar oorspronkelijk model, met incorporatie van het jaartal "1953".

Verzorgde tuinaanleg met bijhorende pergola eveneens uit de jaren 1950.

• Mondelinge gegevens verstrekt door Dhr. Van Damme.