Klooster en kapel van de zusters arme klaren

Beschrijving

Klooster en kapel van de zusters arme klaren. In 1867 gesticht in Roeselare door vijf zusters van de orde van de Heilige Clara uit Tongeren.
Kloostercomplex van 1867 op rechthoekige plattegrond opgebouwd rond twee rechthoekige binnentuinen. Tuin aan de straatzijde begrensd door gebouwen die voor het publiek toegankelijk zijn; spreekkamers, kapel en aanhorigheden. Aansluitende vier vleugels van het slotklooster met verblijven van de zusters en nutsgebouwen rond tweede binnentuin. Verankerde baksteenbouw van twee bouwlagen onder pannen zadeldak.

Kloosteringang van 1923; bakstenen puntgeveltje met dubbele houten spitsboogdeur bekroond door spitsboognisje met Mariafiguur. Inkompartij met spreekkamers in 1974 veranderd naar ontwerp van A. Desmet (Roeselare); onder meer met rond brandglasraam in de gevel dat, naar verluidt, afkomstig is van de Brugse Heilige Bloedkapel.

Kapel. Volgens bouwplan van 1871 moest de toren op het dak komen; rechts van het portaal geplaatst in 1872 omwille van technische problemen. Uitbreiding met rechts zijkapel van 1923. Neogotisch getinte zaalkerk met schip van vier traveeën van driezijdig koor; rechthoekige sacristie tegen westkant koor, ten oosten zijkapel en klokkentoren op vierkante plattegrond. Rode baksteenbouw onder leien zadeldak, oostelijke zijkapel onder aanleunend lessenaarsdak en ingesnoerde torenspits met kruisvormige muurankers onder leien puntdak met verguld kruis en windhaan. Zuidelijke puntgevel met dubbele inkomdeur in spitsboogomlijsting, afgelijnd met spitsboogfries op kraagsteentjes; drie spitsboognissen met geschilderde afbeelding naar ontwerp van A. Vandromme (Izegem), van links naar rechts Heilige Coletta, Heilige Franciscus en Heilige Clara. Spitsbogige tweelichten voorzien van stenen maaswerk in de zijgevels. Oorspronkelijk bepleisterd interieur in 1974 gedecapeerd; zijkapel afgesloten met twee korfbogige scheibogen. Houten spitstongewelf, uitlopend op straalgewelf boven koor; vlak afgedekte zijkapel.

Mobilair. Gedecapeerd neogotisch houtwerk uit het vierde kwart van de 19de eeuw, zie beelden, onder meer Heilige Coletta, Heilige Jozef, Heilige Antonius, Heilige Clara, portaal, gedeelte van communiebank, heden in de noordelijke zijkapel. Sedes Sapientia, naar verluidt uit de 17de eeuw (Trier). Geschilderde kruisweg van Callebert (Roeselare). Brandglasramen van het koor uit de jaren 1980, naar ontwerp van M. Martens (Brugge).

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol