Villa Zeemeermin

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Zeemeermin

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Ensemble van villa's met omgeving

Beschrijving

Villa, samen met de nummers 10-19, gebouwd in de traditionele landelijke stijl naar "Vlaams" concept, tussen 1924-1927 naar een ontwerp van architect Valentin Vaerwyck (Gent); huidige woning, gedateerd in geveltop "1926" en gebouwd voor zijn vriend de kunstsmid Isidoor Blancquaert. Witbeschilderde en verankerde baksteenbouw op gepekte plint, afgedekt onder wisselend, pannen, overstekend dakenspel. Variërende muurpartijen met onder meer loggia, schouwpartij en steunberen. Gevelsteen met afbeelding van zeemeermin, zie villabenaming en op de zijgevel gevelsteen met opschrift "DE ZEEMEERMIN/ HALF MENS HALF VIS/ SINGT SOET ALS'T/ ONWEER IS". Tuin met houten toegangshek tussen bakstenen hekpijlers.

• Archief Onroerend Erfgoed - Afdeling West-Vlaanderen, Archiefnummer W/00266.
  • DEMEY A., Valentin Vaerwyck. Van Oud-Vlaenderen tot nieuw provinciehuis. Gent, 1993.