Burgerhuis De Nootstal

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis De Nootstal

• is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis De Nootstal

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadscentrum Maaseik

Beschrijving

Eerste vermelding in 1629. Het huis was in de 17de eeuw een hoefstal, eigendom van de smedengilde. In 1684 verdween het bij de grote stadsbrand. Het werd heropgebouwd, waarschijnlijk eind 17de eeuw, aanleunend bij het huis De stad Amsterdam (1687) op de Markt.

Gerestaureerd huis van drie traveeën (Bosstraat) en één travee (Markt) met twee en een halve bouwlaag onder lessenaarsdak (Vlaamse pannen). Bakstenen gebouw op dito plint met kelderdeur. Verankering door middel van gekrulde en rechte smeedijzeren muurankers. Mergelstenen hoekband. Rechthoekige vensters in houten kozijnen, bolkozijnen op de tweede bouwlaag. Bij de restauratie in haar oorspronkelijke staat gereconstrueerde, houten winkelpui. De gevel aan marktzijde heeft een halve krulgevel. Rechterzijgevel met aandak en vlechtingen. Restauratie in 1994-95 door E. Martens (Maaseik).

• BOONEN M., Iets meer over toponiemen, (De Maaseikenaar, 1, (4), 1970, p. 66).
  • DANIELS G. & SANGERS W., Maaseik. Architectuur en Historie, Maaseik, 1974.