Burgerhuis Den Moelesteyn

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis Den Moelesteyn

• is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis Den Moelesteyn

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadscentrum Maaseik

Beschrijving

Eerste vermelding in 1626. Hoekhuis met recente voorgevel(vernieuwd parement) doch interessante zijgevel (zijde Halstraat) in stijl- en regelwerk: vijf traveeën en twee bouwlagen met insteekverdieping, onder een recent dak. De herkomst van de datering 1585 op een recente houten plaat boven de deur kon niet nagegaan worden; het opschrift is een kopie van het opschrift dat zich bevond op de deur van een huis, gelegen Bosstraat nummer 84, thans verdwenen, doch waarvan de deur bewaard wordt in het stedelijk museum. Het huis De Molensteen ontsnapte aan de grote brand van 1684, dus dateert het waarschijnlijk uit de 17de eeuw. Het volledige pand omvatte steeds twee percelen. In 1845 was het een bakkerij, in het bezit van de familie Leurs.

De gevel is opgetrokken in stijl- en regelwerk met witgekalkte, bakstenen vullingen op een licht verhoogde begane grond met gecementeerde en gepikte plint, met kelderdeur. Gepikte timmer: zes ankerbalken, acht belangrijke regels, voorts een overvloedige aanwending van tussenstijlen, dunnere regels en korte schoren. Overkraging boven de eerste bouwlaag, in de derde en vierde travee boven de insteekverdieping. Op de eerste bouwlaag en de insteekverdieping: houten bolkozijnen in een geprofileerd omlijsting, op de twee 19de-eeuwse vensters na in de derde en vierde travee. Op de tweede bouwlaag: drie houten kruiskozijnen en drie kleine, rechthoekige venstertjes, het links beluikt, alle in geprofileerde omlijsting. Rechthoekige recentere deur, geflankeerd door een recent venster in de rechtertravee.

• BOONEN M., Iets meer over toponiemen, (De Maaseikenaar, 1, (4), 1970, p. 65).
  • DANIELS G. & SANGERS W., De Markt van Maaseik, Maaseik, 1972