erfgoedobject

Neogotische congregatiezaal

bouwkundig element
ID
87108
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87108

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neogotische congregatiezaal/ patronagezaal/ parochiezaal. Gelegen ten noordwesten van de kerk, bij het begin van de Sint-Bavostraat. Vormt een geheel met de onderpastorie aan westzijde en de Heilige Geestkapel aan oostzijde, het ensemble wordt gebouwd in 1897-1900 in opdracht van pastoor Gustaaf De Maître, naar ontwerp van architect Frans Vanden Heuvel uit Nevele. De Sint-Bavostraat was toen nog onbebouwd, de oorspronkelijke bedoeling was het zicht op het ensemble vrij te houden doch vrij kort na de bouw wordt het zicht deels ontnomen door nieuwe bebouwing in de Sint-Bavostraat. In de volksmond "den tap" geheten, zogenaamd wegens de functie als parochiezaal met drankgelegenheid. Interieur wordt tijdens het derde kwart van de 20ste eeuw grondig verbouwd. Het geheel wordt opnieuw verbouwd en uitgebreid in 1978: de feestzaal wordt uitgebreid aan tuinzijde, op de bovenverdieping wordt het kruisribgewelf weggemoffeld achter een verlaagd plafond, aan tuinzijde worden vensters gedicht en aan voorzijde gewijzigd. Huidig gebruik als polyvalente zaal, eerste verdieping als bergruimte, eigendom van stad Tielt. Door recente aankoop van de onderpastorie door de stad Tielt zijn er plannen tot verbouwing van de parochiezaal.

Verankerde baksteenbouw van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok evenwijdig met straat); schouderstukken, muurplaten en bekronend kruis in natuursteen; gecementeerde plint. Begane grond met rechthoekige vensters, onder meer gedicht en vervangen door later ingebrachte poort. Tweede bouwlaag oorspronkelijk voorzien van gekoppelde lancetvensters gevat in rondboogtraveeën, aan tuinzijde gedicht met bewaarde bakstenen monelen, aan straatzijde gedicht en vervangen door rechthoekige ramen in kunststof. Natuurstenen cartouches in centrale traveeën: "DIT HUIS IS GENAAMD" en "ST. JOSEF - 1897". Oostelijke zijgevel met drie lancetvensters. Het oorspronkelijke interieur is verdwenen, de huidige aankleding dateert uit de jaren 1950 - 1970. Bewaard tongewelf weggestopt achter verlaagd plafond.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kanegem, 1900/2.
  • DE GRYSE P. (red.), Tielt graag gezien, Koksijde, 2003, nrs. 52-53.

Bron: CALLAERT G. & SANTY P. met medewerking van BOONE B., DEVOOGHT K. & MOEYKENS S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Waarnemingen


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neogotische congregatiezaal [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87108 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.