Melkerij

Beschrijving

Vrijstaand woonhuis en melkerij. Er wordt reeds een woonhuis op deze plaats aangeduid in het midden van de 18de eeuw, zie landboek Kanegem (1762). In 1906 wordt volgens kadaster ten westen van het woonhuis een nieuw melkerijgebouw opgericht, in 1912 volgt een volledige reconstructie van het woonhuis. Een klein bijgebouw aan zuidoostzijde gaat minimaal terug tot 1830, zie primitief kadasterplan.

Eenlagig volume van vier traveeën in verankerde donkerrode baksteenbouw onder zadeldak (nok evenwijdig met straat, mechanische pannen), met overhoeks muizentandfries; banden en ontlastingsbogen in gele baksteen. Houten lijstgoot. Getoogde muuropeningen, beluikt, vernieuwd schrijnwerk.

Melkerijgebouw in donkerrode verankerde baksteenbouw onder zadeldak (nok haaks op de straat,Vlaamse pannen). Trapgevel met overhoekse toppilaster; afwisselend gebruik van rode en gele baksteen voor banden, lisenen en omlijsting; natuurstenen schouderstukken. Sierankers. Centrale poort, sporen van een verdwenen laadbordes. Nis in geveltop waarin beeld Heilige Antonius met kind. Westelijke zijgevel geritmeerd in drie traveeën door licht vooruitspringende pilasters; banden, ontlastingsbogen en onderbroken kraallijst in afwisselend rode en gele baksteen. Getoogde openingen onder meer twee gedicht, natuurstenen onderdorpel; keldervenster.

Ten oosten een bakstenen bijgebouwtje onder zadeldakje (nok haaks op straat, Vlaamse pannen), gecementeerde plint, gedichte openingen, bewaard venstertje onder houten latei, vernieuwde deur in later afgeschuinde hoektravee.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kanegem, 1906/3, 1912/23.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter

Aanvullende informatie

Het woonhuis is gesloopt en vervangen door nieuwbouw. De melkerij wordt gerenoveerd, met behoud van de typerende gevels.

• Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto's (meest recent), Kanegemstraat 191, Tielt [online], http://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 25 oktober 2022).