• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

Beschrijving

Circa 1830 bevindt zich op het perceel tussen de Henri D'hontstraat en de Klokkestraat een langwerpig volume langsheen de huidige Maalderijstraat. Op de hoek van de straat staat een klein gebouwtje. De overige bebouwing bestaat uit een noordelijker gelegen parallel boerenhuis en woonhuis langsheen de Henri D'hontstraat en maakt vermoedelijk deel uit van de hoeve Dinneweth (confer Maalderijstraat). Circa 1837 wordt volgens kadaster aan de straatzijde een nieuwe woning opgetrokken op L-vormig grondplan (ter hoogte van nummer 31). In 1847 worden volgens kadaster de huizen langs de straatzijde opgesplitst in verscheidene kleine woningen. Het landgebouw langsheen de Maalderijstraat wordt uitgebreid en haaks daarop wordt een volume aangebouwd (heden nog bewaard, parallel met nummer 33). Ook andere hoevegebouwen ondergaan wijzigingen. In 1856 wordt volgens kadaster de huidige hoekwoning opgetrokken (nummer 33), één geheel vormend met huidig nummer 31 (landgebouw). Het stuk landgebouw langsheen de Maalderijstraat wordt afgebroken, het nieuwere gedeelte uit 1847 wordt vergroot. Circa 1860 wordt achteraan de woning een uitbouw gerealiseerd.

Breedhuis van vier traveeën en anderhalve bouwlaag onder half schilddak in golfplaten (nok parallel met straat). Beraapte gevelafwerking voorzien van rechthoekige muuropeningen met vlakgepleisterde omlijsting en imitatiesluitsteen. Bewaard houtwerk met authentieke rolluikkasten, de drieledige kleine vensters bovenaan zijn voorzien van een schuine roedeverdeling in het bovenlicht, deels met gekleurd glas. Natuurstenen onderdorpels. Deels beglaasde houten voordeur met hekwerk en getoogd bovenlicht. Bijkomende noordelijke travee onder lagere nok en mansardedak (voormalig landgebouw), met gecementeerde gevelafwerking met voegwerkimitatie. Getoogde muuropeningen, onder meer klein getralied keldervenster. Dakvenster met verticale roedeverdeling in het bovenlicht.

Achterliggend bakstenen schuur- stalvolume onder zadeldak in Vlaamse pannen, voor een stuk uitlopend in sleepdak. Noordelijk deel onder hogere nok. Zuidelijke zijgevel gekenmerkt door rondboogvenster en nieuwere openingen onder betonnen latei.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Schuiferskapelle, 1837/2, 1847/3, 1856/2, 1864/17.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter