Brabanders kapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brabanders kapel

Beschrijving

Onze-Lieve-Vrouwkapel of "Brabanders kapel". Opgetrokken in 1930 door moleneigenaar Achille De Brabandere als dank voor het vervullen van kinderwens of als dank voor genezing.

Rode bakstenen veldkapel met driezijdige sluiting onder zadeldak in eternitleien. Betonnen dekstenen, met ijzeren kruis. Spitsbogige venster- en deuropeningen, omlijstingen in gele baksteen. Geveltop met oculus en gele datumsteen met opgeschilderde cijfers "1930". Dubbele houten deur onder betonnen latei, ramen en bovenlicht van de deur in roedeverdeling met gekleurde beglazing. Houten geprofileerde kroonlijst waaronder tandlijst.
Interieur: nieuwe tegelvloer, vlakgepleisterde wanden, houten spitstongewelf met sjaboonschildering: monogram "IHS". Houten altaar waarop gepolychromeerd beeld Onze-Lieve-Vrouw met Kind.

• DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Schuiferskapelle, s.l., s.d., nr. 5.
  • VANRENTERGHEM B., Schuiferskapelle, in HOLLEVOET F. e.a., Als straten gaan… praten, Tielt, 2005, p. 193.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter