Warandekapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Warandekapel

Beschrijving

Zogenaamde "Warandekapel" op hellend terrein met plantsoen, bereikbaar via enkele trapjes en stoep in visgraatmotief. Blijkens het kadaster in 1893 gebouwd door L. Vandierendonck. Opgericht in verband met de vervulling van een kinderwens.

Vrij grote witgeschilderde bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond, de hoge met schijnvoegen gecementeerde plint wijst mogelijk op een oorspronkelijk volledige cementering, overkragend zadeldak met windbord en spantbeen. Rechthoekig portaal verdiept in spitsboognis met spitsboogvenstertjes en oculus, in de zijgevels spitsboogvensters. Recent herschilderd opschrift boven toegang: "OLV TER WARANDE BVO".

Wit- en blauwgeschilderd interieur. Zwarte tegelvloer, houten spitstongewelf. Bidruimte met zes banken afgeschermd van het altaar door ijzeren hekken. Witgeschilderd houten altaar met neogotische inslag.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Torhout, 1893/6.
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Torhout, s.d., s.l.
  • NAERT A., Inventarisatie van de Torhoutse kapellen, in Jaarboek van de Geschied- en Heemkundige kring Het Houtland, Torhout, 1998, p. 123-131.

Auteurs: Vanneste, Pol