Hoeve Het Zandtapijt

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Het Zandtapijt

Beschrijving

Aan straat gelegen kleine hoeve zogenaamd "HET ZANDTAPIJT", zie recent metalen opschrift hek. Site aangeduid op het primitief kadasterplan van circa 1830: één volume haaks op de straat. In 1914 uitbreiding van het boerenhuis met lager volume onder zadeldak, mogelijk met houten hondenwiel (zie mutatieschets van 1914). Vooraan in de tuin Mariagrot, notelaar op het erf.

Langgestrekt volume met huis en stalling onder zadeldak (mechanische pannen) met links aansluitend nutsgebouw met hondenwiel voor het karnen van melk (heropgericht naar oud model), afgeschermd met houten planken met ovaal raampje, onder lager zadeldak. Witgeschilderde baksteenbouw boven gepekte plint. Licht getoogde muuropeningen onder strek met deels bewaard houtwerk. Stal/ schuur: vloer van bakstenen op hun kant, afzonderlijk meng- en voederhok met metalen luiken. In de jaren 1960, overdekt met loods. Aan de achterzijde van het boerenhuis: kleine opkamer. Recent afgebroken dwarsschuur met beplanking aan de lange zijde, op stenen voeting, zie schilderij.

Interieur woongedeelte. vloeren van gekleurde cementtegels en rode Boomse tegels, houten deuren met origineel hang- en sluitwerk, schouwtjes met geglazuurde haardtegels, balkenroostering, kleine opkamer met bakstenen trap. Interieur nutsgedeelte. Grote schouw met bakoven, karnton met aandrijfriem, rode Boomse tegels.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ichtegem, 1914/56.

Auteurs: Vanneste, Pol