Jachtmeesterswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Jachtmeesterswoning

Beschrijving

Jachtmeesterswoning met nutsgebouwen, afhankelijkheid van het kasteel van Wijnendale. In 1875 gebouwd door kasteeleigenaar J. Matthieu. Losstaande bestanddelen oorspronkelijk U-vormig, nu L-vormig rondom een erf geplaatst, deels met tuinmuren verbonden. Rode baksteenbouw onder zadeldaken (Vlaamse pannen, deels vernieuwd), roodbeschilderde gootlijsten en windborden. Woonhuis in voortuintje gelegen, met meidoornhaag afgezet.

Ten westen, huis op T-vormige plattegrond, volledig onderkelderd met bakstenen gewelven. De representatieve gevel is naar de zijde van het Fonteinpad gericht zie torenvolume met toegang onder leien tentdak. Rechte baksteenfriezen, bij de toren, uitkragende steekboogfries. Getoogde muuropeningen onder druiplijst. Vernieuwd roodbeschilderd houtwerk met T-indeling en luiken. Zijgevels met aandaken en vlechtingen. Tegen de rechter zijgevel, aanbouw onder zadeldak, destijds in gebruik als 'duiventoren' zie bewaard deurtje met duivengat. Aan de achterzijde, vensters recent doorgetrokken tot op de begane grond.

Ten zuiden van het erf, schuur en stalvolume met markerend laadvenster onder vooruitspringend schilddak met leien. Getoogde en rechthoekige muuropeningen onder strek. Roodbeschilderd houtwerk. Aansluitend lager wagenhuis onder schilddak, roodbeschilderd houten hekwerk. Aansluitend muur onder pannen afdekking die ten oosten het erf afsluit.

Ten noorden van het erf, hondenkennel. Hoge muren onder arduinen afdekplaten, ijzeren hekken, bewaarde bakstenen hondenhokken. Het frettenhok en het kippenhok met aansluitend bakhuis zijn afgebroken.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Torhout, 1875/27.

Auteurs: Vanneste, Pol