't Gravewinkeltje

Beschrijving

Museumhuisje. Zogenaamd "oudste huisje van Torhout". IJzeren uithangbord met naamgeving: "'T GRAVEWINKELTJE". Het huisje heeft een 19de-eeuws karakter. De plattegrond is als dusdanig reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1830, omschrijving in de eerste aanwijzende tafel als gebouw en tuin). Het huisje zou als portierswoning rechtstreeks afhankelijk geweest zijn van de site "'s Gravenwinkel". In de 16de eeuw staan hier brouwerijgebouwen. In 1985-1986 is het huisje met afbraak bedreigd, waarop het stadsbestuur het restaureert en inricht als een oude arbeiderswoning uit de late 19de eeuw.

Laag, links vrijstaand arbeidershuisje van drie traveeën onder zadeldak (rode Vlaamse pannen). Witgeschilderde baksteenbouw boven gepekte plint. Rechthoekige muuropeningen onder strek, vernieuwd beschilderd houtwerk met kruisindeling en kleine roedeverdeling, luiken. Bewaarde binnenindeling en bemeubeld interieur (reconstructie). Vloer in zwarte Boomse tegels, schouw, keukentje, opkamer met brede plankenvloer.

• BRUNO, Torhout rond 1900, Torhout, 1985, p. 37.
  • MESTDAGH M., Archiefbeelden Torhout, Gent, 2002, p. 33.