Hulpkapel toegewijd aan de Goede Herder

Beschrijving

Hulpkapel van 1965-1966 toegewijd aan de Goede Herder, parochiale kern van de wijk "de Goede Herder" die na de Tweede Wereldoorlog ontstaat.
Stichting van kapelanij in 1965. In 1965-1966 wordt een hulpkapel met aansluitende parochiezaal "Sparrenhove" gebouwd naar ontwerp van architect H. Vandoorne (Brugge). Eerstesteenlegging op 8 mei 1965 door Monseigneur De Smedt zie drie geglazuurde tegeltjes in de plint met centraal datum.

Moderne zaalkerk met aansluitende parochiezaal onder zelfde bedaking. Rode baksteenbouw onder laag zadeldak, bekroond met klokkenruitertje. De functie van hulpkapel wordt tevens aangegeven door een vrijstaand witgeschilderd kruis met aansluitend verticaal element met klok.

Interieur: zaalkerk, gelamineerde houten spanten. Geschilderde kruisweg van 1987 naar ontwerp van Bart Clement (Torhout).

• MESTDAGH M., De kerken van Sint-Pietersbanden, Sint-Henricus, Don Bosco, Sint-Jozef Wijnendale, de Goede Herder en Maria Assumpta in Torhout, in Kerken in West-Vlaanderen, deel 1, decanaten Izegem-Lichtervelde-Roeselare-Staden-Tielt-Torhout, Roeselare, 1991-1992, p. 143-144.
  • MESTDAGH M., Torhout. De geschiedenis van een stad, Torhout, 2000, p. 194-195.

Auteurs: Vanneste, Pol